Blog

Biodiversiteit is noodzakelijk

Een samenleving samengesteld uit mensen van verschillende achtergronden en ideeën, past zich beter aan en groeit mee met een veranderende wereld. Vreemd genoeg kunnen we veel leren van de werking van bijenfamilies voor onze menselijke samenleving.

Biologie is de studie van levende organismen. Bijvoorbeeld bacteriën, grassen en dolfijnen zijn levende organismen. Levende organismen interageren met elkaar op een complexe manier. Wetenschappers begrijpen enkel sommige van deze interacties tussen organismen. Maar ze weten dat meeste interacties belangrijk zijn.

Bijen (en andere insecten) bijvoorbeeld bestuiven veel van het voedsel die mensen en andere dieren eten. Tegenwoordig zijn er ongeveer 20.000 soorten bijen erkend. Gedurende vele duizenden jaren zijn planten en bijen in interactie geëvolueerd.

Sommige bijen- en plantensoorten zijn exclusief afhankelijk van elkaar. Zo zijn er bijensoorten die hun larven voederen met één welbepaalde plantenfamilie. Voor deze gespecialiseerde bijen is er minder concurrentie voor stuifmeel want andere bijensoorten kunnen niet groeien met het stuifmeel van deze plantenfamilie. Voor de plantenfamilie is er ook een voordeel. Ze verspillen minder stuifmeel aan bijensoorten die vaak andere plantsoorten bezoeken (1).

Maar zijn er ook problemen in verband met deze specialisaties. Bijvoorbeeld, als een bij alleen haar bijenlarven kan laten groeien met het stuifmeel van één soort plant en die plant sterft uit, dan sterft deze bijensoort ook uit. Omgekeerd, als de gespecialiseerde bij uitsterft , dan sterft de plantenfamilie ook uit, omdat ze niet langer bestoven wordt.

Dus als twee soorten levende organismen sterk afhankelijk zijn van elkaar, zijn er grote risico’s wanneer hun milieu verandert.

Maar als één bijensoort haar larven kan voederen met het stuifmeel van vijfhonderd verschillende soorten planten, zal het risico op uitsterven sterk gereduceerd worden.  Het is hetzelfde voor planten. Als een plant door honderden verschillende soorten bijen en andere insecten bestoven kan worden, dan is het risico op uitsterven ook sterk verminderd.

Met andere woorden als een insect, dier of plant afhankelijk is van diverse andere soorten organismen, dan heeft het een grotere kans om problemen in het milieu te overleven.

(David – Schotland)

(1) :
Ecology. 2008 Mar;89(3):795-804.
Specialized bees fail to develop on non-host pollen: do plants chemically protect their pollen?
Praz CJ, Müller A, Dorn S.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
14 + 19 =


Check Also

Close
Close
Close