Blog

Meertalig voorleesfeestje

Rachida Abouchdak werkt in het Huis van het Nederlands in Halle als leerkracht Arabisch-Nederlands en geeft inburgeringslessen. Ze organiseerde een meertalig voorleesfeestje op zaterdag 26 november 2016 in de bibliotheek in Halle.

Kinderen en hun ouders konden er terecht voor een meertalig voorleesfeestje. Twee verhalen werden simultaan in het Nederlands en het Arabisch verteld. Jong en oud werden ondergedompeld in een exotisch ruikend bad van taal. Achteraf was er tijd om na te praten met Marokkaanse thee en gebak.

Eerst kregen de ouders en geïnteresseerden de kans om een workshop rond ‘meertalig voorlezen’ te volgen. Terwijl de kinderen in de kinderopvang knutselden en speelden, kregen de ouders heel wat tips en advies over het belang van het samen lezen met hun kind.

Een gastspreker vertelde ons over het project ‘Thuis in taal’, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van die zo belangrijke thuistaal. De thuistaal vormt immers een belangrijke basis om daarna eender welke taal te leren, ook het Nederlands. Dit initiatief wil ouders net ondersteunen in het creëren van dat taalrijke klimaat. Ouders motiveren en stimuleren om net in hun eigen taal voor te lezen aan hun kinderen en daarbij zonder de meerwaarde van de thuistaal uit het oog te verliezen, ook de Nederlandse taalverwerving stimuleren.

Pilootproject in 5 bibliotheken

In 2016 werden voor 5 bibliotheken (Halle, Vilvoorde, Leuven, Diest en Tienen) anderstalige voorleeskoffertjes samengesteld.
De Nederlandstalige versie van de brochure kan je via deze link raadplegen:
http://www.vlaamsbrabant.be/binaries/thuis-in-taal-overzicht-websites-20160907_tcm5-110325.pdf

(tekst: Nele De Winde)

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 × 5 =


Check Also

Close
Close
Close