Blog

Openforumdag Minderhedenforum

Op zaterdag 10 december 2016 namen we met een delegatie van de Giesbaergske Koleuren Gazette deel aan de Openforumdag van Minderhedenforum in Antwerpen.
Naast de kennis die we er weer konden vergaren tijdens de interessante voordrachten, hebben we ook weer ons netwerk verder uitgebreid. Nieuwe ontmoetingen met een superdivers publiek en programma. Superdiversiteit is een feit.  We are one!

Luna maakte kennis met een Chinese theemeester en al snel hadden we een hartelijke ontmoeting met de deelnemers van het project ‘Changemakers’.

We konden ook de filmmakers ontmoeten van de documentairefilm ‘Dying for life’ en met hen in gesprek gaan. Osama Abo Amro uit Syrië vertelt  hun aangrijpend verhaal aan het publiek:  ‘We voelden ons de eerste maanden helemaal verloren. Gedwongen worden om je thuisland te verlaten is een pijnlijk gebeuren. Je wordt gedwongen om terug een kind te zijn dat alles opnieuw moet aanleren. Je moet weer een nieuwe taal leren, nieuwe vrienden maken, ander voedsel leren eten, werk zoeken, nieuwe  gewoontes aanleren. Alles is nieuw en dat maakt je ook onzeker. Zich verloren voelen, wil echter niet zeggen dat we ook ‘losers’ zijn.  We zijn vooral dankbaar dat we dit hoopvol project kunnen uitwerken. Het geeft betekenis aan ons leven en aan dat van anderen. Maar er zijn duizenden andere vluchtelingen die deze kans niet krijgen en dat maakt ons ook droevig.’

In oktober 2015 stelde Osama voor om met enkele bewoners van het opvangcentrum – waar hij zelf ook verbleef – aan de slag te gaan. Hij nodigde ook enkele spelers van de kunstZ academie uit en van januari tot april 2016 vonden er repetities plaats in het opvangcentrum Kapellen en in Matterhorn. Op de kunstZacademie maakte Osama kennis met de jonge filmmaker Andrès Lübbert. Beiden vonden elkaar in een artistieke zoektocht om met de verhalen van de jonge vluchtelingen uit de groep aan de slag te gaan. Andrès Lubbert (Belg) vroeg zijn collega filmmaker Hussein Shabeeb (Irakees) om mee te werken aan de documentaire die het hele parcours in beeld brengt.  Zo ontstond het project Dying for life. Deze documentaire schetst een uniek beeld hoe via interculturele dialoog en samenwerking, nieuwe gedeelde betekenissen gegenereerd worden in de kunsten.
De film schetst een mooi portret van het maatschappelijk belang van cultuur.


(tekst: Nele De Winde)

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
13 + 24 =


Close
Close