Blog

Tips om sneller Nederlands te leren

Mensen vragen me zo vaak hoe het komt dat ik al zeer goed Nederlands spreek na slechts twee jaar taalstudies. Wat is het geheim van mijn succes? Ik zal het je vertellen.

‘Leer op jouw gemak, stap voor stap’

Ik weet dat je nu met mij zal lachen, maar ik begon met woordenboeken met leuke plaatjes. Ik studeerde aparte gewone woorden zonder artikels en zinnen. Uiteraard schonk ik veel aandacht aan de uitspraak, en probeerde ik ook zo veel mogelijk woorden te leren. Dan begon ik twee keer per week Nederlandse les te volgen in het CVO TISJ in Geraardsbergen. Daarbij oefende ik ook thuis. Het eerste jaar studeerde ik veel Nederlandse grammatica. Maar hoewel ik goed in het schrijven was, kon ik toch niet goed Nederlands praten. Mijn woordenschat  was niet sterk genoeg. Tijdens het tweede jaar van mijn taalstudies, las ik veel  kranten en vertelde ik het daarna aan mijn man.

‘Probeer eens je hobby’s in de taal die je leert’

Ik denk dat je al van mijn vorige artikels hebt opgemerkt dat ik graag kook. Toen ik naar België verhuisde, was ik zeer gemotiveerd om de Belgische keuken te leren kennen. Op tv had ik het programma van Jeroen Meus gezien. Ik vond dat hij zeer mooi Nederlands sprak en ‘lekker’ over het Belgische eten kon vertellen. Ik begon zijn recepten  te vertalen en uit te proberen. En ik miste nooit zijn programma’s op tv! Op deze manier werd mijn woordenschat “van Moskou tot Japan” (zoals mijn IBO taalbegeleider eens heeft gezegd J). Bovendien begreep ik beter Nederlands door mijn hobby, en had ik altijd hoge punten voor luistertesten in de school.

‘Wees niet bang om fouten te maken’

Er zijn veel mensen die verlegen zijn om Nederlands te praten, want ze maken zich veel zorgen over de fouten die ze maken, en ze zijn bang om grappig te lijken. Ik herinner onmiddellijk mijn Franse lerares die zeer schattig en grappig Russisch sprak: ”Niemand leert lopen zonder te vallen. Fouten maken is helemaal normaal als je een taal leert. Als je grappige foutjes maakt, wees niet teleurgesteld, maar lach ermee. Humor helpt om een nieuwe taal te leren!”  Gebruik  elke kans om Nederlands te oefenen. Lees, praat, luister, schrijf,…. bijvoorbeeld artikels voor de Giesbaergske Koleuren Gazette.

‘Discipline, discipline en nog een keer discipline’

Ik vind discipline het belangrijkste  in taalstudies. Wees niet lui om thuis te oefenen. Ik weet dat het soms moeilijk is door de kleine kindjes of te veel werk. Maar ik ben zeker dat slechts twee uur extra oefenen per week je verder kan helpen in het leren van een nieuwe taal.

(tekst Inna Aksenova, Rusland)

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
14 − 14 =


Close
Close