Blog

Verzoenen van elkaars waarden

Verzoenen-van-elkaars-waardenHet België van vandaag met z’n 185 nationaliteiten wordt geconfronteerd met de uitdagingen van het samen leven.

Hoewel de aanwezigheid van mensen van verschillende oorsprong en culturen een bron van rijkdom is voor sommigen, kan multiculturalisme ook een bron van misverstanden zijn.

We kunnen zeggen dat de uitdaging om samen te leven groot is, want iedereen heeft zijn normen en waarden. De vraag die ik me vandaag stel: ‘Hoe kan je respect voor diversiteit en respect voor zijn eigen waarden met elkaar verzoenen?’

Als Belgisch burger met zelf een migratieachtergrond voel me ik zeer betrokken om mijn mening over dit thema te geven. Het is duidelijk dat een aantal verschillen in culturen meer aanvaardbaar zijn dan anderen, zoals bijvoorbeeld de culinaire en artistieke verschillen. Daarentegen veroorzaken de verschillen in waarden, in tradities, in onze levenswijze en in sommige idealen eerder een cultuurschok en leiden deze tot conflicten.

Men kent tal van persoonlijke waarden, zoals: vrijheid, eenvoud, gelijkheid, gehoorzaamheid, gezondheid, integriteit, kennis, macht, onafhankelijkheid, broederschap, discipline, respect, solidariteit, ….

Maar zijn de normen die deze waarden onderhouden voor iedereen dezelfde?

Wat gebeurt er meestal: Aan de ene kant beschouwd de ontvangende maatschappij migranten als een groep mensen die zich moeten afstemmen uitsluitend op hun levensstijl of ze worden gemarginaliseerd als ze zich niet aan deze waarden houden.
Aan de andere kant willen buitenlanders hun gewoonten niet veranderen omdat ze bang zijn om hun identiteit te verliezen. Uiteindelijk zie ik het cultureel pluralisme als beste oplossing en als hulpmiddel voor een samenleving. Mensen met een migratieachtergrond kunnen wat mooi en goed is uit hun hun oorspronkelijke cultuur brengen naar hun gastland, met als doel om de Belgische cultuur, welke hun cultuur gaat worden, te verrijken. Ze moeten zich de levensnormen van hun gastland eigen maken en zo binnen deze verschillen uiteindelijk hun identiteit behouden.

Evenzeer is het belangrijk dat België ook Belgen met een migratieachtergrond op een tolerante manier welkom kan heten. Zeker in een wereld die veranderd is, waarin het leven niet meer hetzelfde is van vroeger, moeten we allemaal leren omgaan op een bepaald punt in ons leven met een veelheid aan talen, een veelheid aan codes, een veelheid aan ideeën, … . Het blijft natuurlijk de rol van organisaties, de overheid, scholen en associaties normen uit te leggen en deze te adapteren als het nodig is.

(Rachida Abouchdak, Marokko)

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 − 12 =


Close
Close