Blog

Vrouwenprotest in Polen

Vrouwenprotest-in-PolenIn oktober 2016 protesteerden duizenden vrouwen in de straten van verschillende Poolse steden. Ze kwamen op voor de rechten van de vrouwen en wilden deze verdedigen. Zij protesteerden tegen de aanscherping van de abortuswet. Deze wet zou een totaalverbod op abortus invoeren – ongeacht de omstandigheden.

Polen is geen religieus land, maar toch speelt het kerkelijk instituut nog steeds een belangrijke rol in de Poolse politiek. In 1993 was er een zogenaamd compromis gemaakt. Abortussen waren toegestaan in drie gevallen, nl: indien het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar was, als het kind ernstig gehandicapt zou zijn of indien de zwangerschap een resultaat van een misdrijf was. We mogen niet vergeten dat in de Europese Unie het één van de strengste wettekst is. Zo’n bestaande wet is meer dan 20 jaar oud en blijft belangrijk. Het toont immers zowel de goede wil van de kerk als de maatschappij, tegelijkertijd mag de moeder zelf een beslissing nemen.

Nu willen vooral de vertegenwoordigers van de Kerk net dat recht ontnemen.
In september begon het Parlement alles in het teken te zetten rond het project „Stop Abortus” – een verbod op abortus in elke situatie! Maar na de massale burgerprotesten van Poolse vrouwen in oktober en veel kritiek van de hele wereld, werd het project afgewezen.

Wat zou er veranderen indien dit project toch werd ingevoerd? Het zou een zeer grote impact gehad hebben op het leven van vele vrouwen en hele gezinnen. Een totaalverbod van abortus – zonder rekening te houden met de mogelijkheden en de persoonlijke situatie van een moeder – is een act van geweld en machtscontrole. Vrouwen zouden gedwongen worden om te bevallen van een ernstig ziek kind, gedwongen worden om te bevallen na een verkrachting. Deze nieuwe wet behandelt vrouwen objectief, zonder gevoelens en behoeften. Maar het is ons leven, ons lichaam, … . Het is altijd een tragedie, kiezen voor abortus is nooit gemakkelijk voor een zwangere vrouw.
Een beschadigde foetus laten verwijderen, een kind na seksueel misbruik, kiezen voor het eigen leven, maar ook economische en persoonlijke redenen bepalen deze moeilijke beslissing. Er werd gedreigd met een gevangenisstraf voor deze vrouwen, in plaats van het bieden van steun aan deze vrouwen.

Op dit moment worden vrouwen niet strafrechtelijk aansprakelijk gesteld in geval van een miskraam of wanneer het leven van de moeder wordt gered ten koste van het leven van een kind. Dat is al een half succes. Het is pas een volledig succes wanneer de Poolse vrouw volledig kan beslissen over het stichten van een gezin en kan kiezen voor bewust ouderschap.

Ik ben geen voorstander van abortus, maar ik kan me niet vinden in de situatie waarin iemand anders over zo’n belangrijk en moeilijke situatie beslist. We hebben als vrouw een recht om zelfstandig besluiten te nemen, om eigen keuzes te maken en niemand kan zijn eigen wensen aan ons opleggen. Ik streef naar wederzijds respect en tolerantie. Een beslissing nemen volgens eigen geweten.

(tekst: Anna Zdeba, Polen)

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 × 24 =


Check Also

Close
Close
Close