Blog

Theater ‘Yallah, naar België!’

Redacteur Nele ging zaterdag kijken naar het theaterstuk ‘Yallah, naar België’.
Het verhaal over de migratie van Marokkanen naar het België van de jaren zestig-zeventig sprak haar enorm aan. De tweekoppige cast, Youssef el Mousaoui en Helga Van Der Heyden, nam haar mee in het verhaal van eerste generatie migranten uit Marokko.

Het uitschrijven van de ervaringen en belevenissen van eerste generatie Marokkaanse migranten naar België was een idee dat al langer leefde bij verschillende Mechelenaars. Zineb El Boussaadani, gemeenteraadslid bij Groen in Mechelen, en regisseur Yves De Lathauwer begonnen twee jaar geleden met het verzamelen van de levendige verhalen. Ze werkten het uit in een komisch theaterspel. ‘Die vertellingen van eerste generatie Marokaanse migranten in België dreigden verloren te gaan. Dat was voor mij een extra reden om me hiervoor in te zetten’, zegt dramaturge Zineb El Boussaadani. Als tweede generatie migrante in Mechelen voelde ze het haar taak de geschiedenis te bewaren, zoals ook haar ouders die hadden beleefd.
Ook gelegenheidsacteur Youssef El Mousaoui kent dezelfde levensgeschiedenis. Zijn herinneringen zijn een goede leidraad om dat in zijn rol treffend uit te beelden. Hij is eigenlijk een stand-up comedian, met al meerdere affiches op zijn actief. Momenteel werkt hij zijn derde show ‘Helemaal alleen’ uit. Op zijn website www.onemanshows.be kan je alle info vinden.

De vertoning van ‘Yallah, naar België’ kent een groot succes en wordt na zes opvoeringen in de stad van de Maneblussers nog uitgebreid met een extra voorstelling op 26 mei. In het najaar is het stuk ook geprogrammeerd in het Antwerpse Fakkeltheater.
Alle info op www.theaterM.be en www.fakkeltheater.be

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 25 =


Close
Close