Blog

Critical mass als fietsrevolutie

Geschreven door Adrian Uria

Wat is een Critical Mass?
Critical Mass is een fietsersbeweging die opkomt en strijdt voor de rechten van de stadsfietsers. Het wil de fiets als ecologisch en duurzaam transport in een stadscentrum promoten. Onze moderne levenstijl en leefbaarheid in de steden komt onder druk te staan door een zeer agressief, overheersend en absoluut niet milieuvriendelijk verkeer. De auto overheerst het publieke terrein.Dit is een globaal, internationaal probleem waardoor Critical Mass een globale beweging is.

Een keer per maand is er een publieke samenkomst voor de stadsfietsers op een plaats in het centrum van de stad. Honderden fietsers rijden als massa doorheen de stad met belgerinkel, slogans, muziek. Zowel kinderen als volwassenen fietsen mee met elk type fiets, zoals de  bak-,race-, stads- en elektrische fiets. Fietsers zijn onderdeel van het verkeer en zijn niet ondergeschikt aan de auto.

De oorsprong van de Critical Mass? Vanwaar komt de Critical Mass?
De naam “Critical Mass” was van George Bliss (ontwerper van menselijke tractievoertuigen). “Return of the Scorcher” (1992) is een zeer interessante documentaire die verteld over de stadsfietsers in China. Zo kan ik jullie ook een andere fenomenale documentaire ‘We are Traffic’ aanraden, welke vertelt over de oorspronkelijke betekenis van de Critical Mass.

In de jaren 70´ ontstonden enkele fietserbewegingen in Europa maar de  allereerste  Critical Mass werd in 1992 in San Francisco (USA) geboren. Tijdens de eerste samenkomst waren er slechts 58 deelnemers maar in een korte tijd verspreidde deze activiteit zich snel tussen stadsfietsers. Elke maand kwamen er meer en meer fietsers op de straten van San Francisco en verspreidde zich over andere steden in de USA en geleidelijk aan ook in Europa. De fietsersbeweging “Critical Mass” is al 26 jaar oud en momenteel bestaat deze in meer dan 500 steden in 68 verschillende landen!

Locaties in België + data
Misschien ben je nu nieuwsgierig en enthousiast om deel te nemen aan een Critical Mass. Jij hebt geluk! In België kan je in meerdere steden één keer per maand deelnemen aan de Critical Mass! In steden zoals Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven kan je op de laatste vrijdag van de maand spontaan deelnemen aan een Critical Mass.

TIP: De beste manier om de exacte data, tijdstip en locaties te vinden, is door je lid te maken van een facebookpagina per stad. Of je kan natuurlijk ook zelf een Critical Mass organiseren in jouw stad.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
2 × 21 =


Close
Close