Blog

‘Ik wil mens zijn met de mens’

(Interview: Anu Beké & Ailyn Roeland)

Wie is Hilde Vanacker?

Ik ben in de eerste plaats moeder en  echtgenote. Ik heb vijf kinderen en ben ondertussen ook al twee keer oma geworden. Mijn kinderen en kleinkinderen zijn mijn grote rijkdom. Daarnaast ben ik directeur van het volwassenenonderwijs in Geraardsbergen.

Zelf heb ik lichamelijke opvoeding gestudeerd en gaf turnles in het secundair onderwijs. Daarna had ik enkele jaren een sportwinkel in Liedekerke. Vervolgens ben ik een hele tijd thuis gebleven om voor de kinderen te zorgen. ’s Avonds gaf ik wel turnles voor de gezinsbond en voor sportclubs. In de vakantie organiseerde ik sport- en themakampen in Liedekerke en Ternat.

De school waar ik de sportkampen organiseerde, zocht een administratieve medewerker voor tien uur per week. Dat was precies wat ik zocht, een kleine opdracht naast het gezin. Ik kreeg de kans om terug aan het werk te geraken. Het volgende schooljaar waren het al 20 uren. Ik  heb uiteindelijk  zo’n 10 jaar gewerkt in de basisschool  waar ook mijn kinderen school liepen.   

Daarna kreeg ik de kans op een interessante job in Brussel aan de hogeschool Odisee, toen was dat nog EHSAL. Daar heb ik alle fusies meegemaakt tot die hogeschool Odisee geworden is. Na 10 jaar Odisee ben ik hier in het volwassenenonderwijs terecht gekomen. Ik heb ervaring zowel in het lesgeven als in administratie en beleid en dit in de verschillende niveaus van het  onderwijs: van basis- en secundair onderwijs tot hogeschool en het volwassenenonderwijs.

 

Wie of wat maakt jou tot wat je nu bent en waar je nu staat als directeur?

Dit is een moeilijke vraag omdat veel dingen ook toeval zijn. Je studeert; je hebt een diploma; je gaat werken maar dan gebeurt er van alles. Je trouwt, je krijgt kinderen; je verhuist waardoor een aantal dingen veranderen. Soms ben je ook uitgekeken op een job. Je zoekt iets anders dus een aantal elementen zijn ook toeval en soms ook een stukje geluk. Vaak komen een aantal dingen op het juiste moment op je af.

Ik hou van uitdagingen en nieuwe dingen dus dat zijn de elementen die maken dat ik sta waar ik nu sta. Elke job geeft je meer ervaring die je dan kan meenemen naar de volgende en zo bouw je iets op.

Wie of wat heeft je op deze weg geholpen?

Vooreerst gaven mijn ouders mij de kans om te studeren. Zonder deze kans had ik niets kunnen opbouwen. Daarnaast steunen zowel mijn man als mijn kinderen  me op deze weg. Wij steunen elkaar in onze job en dat vind ik ontzettend belangrijk. Mijn man neemt ook een deel van het huishouden op zich zodat ik me volledig kan focussen op mijn job als campusverantwoordelijke.

 

Op welke manier haal je voldoening uit jouw werk?

Het fijne in mijn werk is dat ik mag samenwerken met mensen. Ik ben wel de leidinggevende maar ik werk samen met een team. Ik kijk naar de talenten van iedereen en probeer zoveel mogelijk het beste uit het team te halen. Als dat lukt, ben ik gelukkig.

Zijn er in jouw werk energievreters? En hoe pak je deze aan?

In elke job zijn er dingen die veel energie vragen. Vroeger maakte ik mij soms kwaad of was ik lastig. Nu heb ik geleerd om te relativeren en te kijken wat er niet oké is. Je kijkt wie of wat iets kan veranderen aan een moeilijke situatie. Soms zijn er situaties waaraan je zelf niets meer kan veranderen en hang je af van anderen; zoals bijvoorbeeld van het beleid of van de financiën. Je kan het doel niet bereiken dat je voor ogen hebt. Energievreters zijn er altijd, er gebeurt altijd wel iets dat je niet leuk vindt of je doel moeilijker maakt. Als iets mij teveel raakt, dan neem ik altijd wat meer afstand om te zien wat er gebeurt.  Ik reflecteer waarom ik mij niet goed voel in een bepaalde situatie, dan probeer ik het zoveel mogelijk te verbeteren en steeds positief te blijven.

Wat is jouw streefdoel als directeur van campus Geraardsbergen?

Wij hebben net een fusie gehad, van Tisj naar Kisp. Mijn doel is om hier te zorgen dat wij, campus Geraardsbergen, een fijne campus blijven. Dat wij hier een fijne omgeving zijn om les te volgen en elkaar helpen om te groeien in onze kwaliteiten. Dat is mijn grootste streefdoel. Een fijne omgeving om samen te zijn!

 

Wat heb je geleerd over goed leiderschap en het begeleiden van mensen?

Goed leiderschap is volgens mij gebaseerd op empathie, dus mens zijn met de mens. Als leidinggevende moet je doelgericht werken en beslissingen durven nemen. Soms is dit hard, maar dit lukt me altijd met een open blik op de persoon en de situatie. Ik heb geleerd dat je veel kan bereiken door een open communicatie.

Hoe probeer je medewerkers te motiveren?  

Ik doe zoals thuis met mijn kinderen. Belonen en als het nodig is ook ‘straffen’. Of beter gezegd: bijsturen.  Zoals ik al eerder aangaf, is het belangrijk om te kijken en te luisteren naar wat er gebeurt. Ik probeer de mensen aan te moedigen, te stimuleren en op sleeptouw nemen.

 

Hoe combineer je carrière met jouw gezin en heb je nog tijd voor jezelf?

Waar haal je zelf energie uit?

Ik heb weinig tijd voor mijzelf op dit ogenblik. Eigenlijk zou ik meer tijd moeten vrij maken. Tijdens de week heb ik het zeer druk, maar in het weekend probeer ik mijn tijd volledig aan mijn gezin te spenderen. Ik doe dan zoveel mogelijk leuke dingen met mijn man, kinderen en kleinkinderen. Mijn mama en schoonouders zijn er ook allemaal nog, dus ook aan hen wil ik ook de nodige aandacht geven. We zijn een sandwichgeneratie:  we hebben ouders die ouder worden en die al meer hulp nodig hebben. Ik heb kinderen en kleinkinderen en ondertussen werken we nog allebei voltijds. Je moet de aandacht verdelen over jezelf, je man, je kinderen en kleinkinderen en ook je ouders. Het is niet altijd gemakkelijk, het is wat zoeken. Maar het ene geeft energie voor het andere. Als de kinderen in het weekend bij mij komen, heb ik terug energie voor de volgende week. Dan kan ik veel werk verzetten.  Als ik een goed overleg met collega’s heb gehad of ik heb een doel kunnen bereiken, dan ga ik ook blij naar huis. Dus is er altijd een evenwicht, een balans tussen de twee nodig. Dat zal altijd een uitdaging blijven en soms moet je ook bewuste keuzes maken.

 

Welke ambities koester je nog in je leven?

Gezond oud worden samen met mijn man. Lang gezond mogen leven met mijn kinderen en kleinkinderen rondom mij. Ik ben heel tevreden met alle kansen die ik gekregen heb. Ik wil vooral genieten.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
50 ⁄ 25 =


Check Also

Close
Close
Close