Blog

“I paint flowers so they will not die” (Frida Kahlo)

Geschreven door Cynthia Ruiz

Frida Kahlo, een Mexicaanse surrealistische schilderes

“I paint flowers so they will not die.” (Citaat uit: Diary of Frida Kahlo)
Frida Kahlo werd in 1907 geboren in Coyoacán (Mexico) in een gezin met Joods-Hongaarse, Spaanse en inheemse voorouders. Ze was een sterke vrouw, roekeloos voor haar kunst en voor haar tijd. Met een politieke, revolutionaire, artistieke en onbeschaamde visie voor de wereld van die tijd, werd Frida Kahlo een Mexicaans icoon bij uitstek. Frida Kahlo wordt vandaag nog steeds gezien als een symbool voor het feminisme. Haar vrijgevochten geest was een toonbeeld voor vrouwen wereldwijd. Haar kleurrijke kunst, haar inheemse kleding, evenals haar bloemige lexicon zijn een emblematische verbinding met haar geliefde Mexico.

“I love you more than my own skin.” (Citaat uit: Diary of Frida Kahlo)
Diego Rivera en Frida Kahlo stonden bekend om hun kunst maar ook om hun turbulent liefdesleven met vele ups en downs. Hun liefde was zoals hun kunst, gekleurd en soms meer zwart dan kleurrijk omdat het helemaal niet perfect was.

“I paint myself because I am so often alone and because I am the subject I know best.”  (Citaat uit: Diary of Frida Kahlo)
Op 17 september 1925 kreeg ze een ernstig ongeval waardoor ze maandenlang in bed moest liggen. Ze besloot in deze periode om te gaan schilderen. Kahlo’s moeder liet spiegels aan haar ziekbed vastmaken zodat Kahlo zichzelf  kon schilderen. Frida schilderde vanuit haar hart en vertaalde dit in haar kunstwerken. Diego schilderde voornamelijk grote muurschilderingen en portretteerde de echte Mexicanen.

“At the end of the day, we can endure much more than we think we can.” (Citaat uit: Diary of Frida Kahlo)
Geliefd en gehaat op hetzelfde moment. Geprezen en beledigd. Veel mensen geloven dat hun faam voortkomt uit hun complexe geschiedenis samen. Maar niemand kan onverschillig zijn voor het levensverhaal en het creatieve werk van Frida Kahlo en ja, haar wanhopige liefde voor één van de grote schilders van Mexico: Diego Rivera.

(Bron: Foto: Frida Kahlo, 1932. Wikipedia)

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
22 − 18 =


Check Also

Close
Close
Close