Blog

Ga je mee met ReBus?

Samen wandelen, samen inburgeren!

‘Ga je mee?’ is een integratiecursus en focust op welzijn en ontspanning als basis voor integratie. Hierbij gaan we bewust op zoek naar lokale, onafhankelijke verenigingen om samen (letterlijk) op stap te gaan. 

Geraardsbergen was de zetel van onze integratiecursus ‘Ga je mee?’ van het volwassenenonderwijs Kisp. We maakten als anderstalige nieuwkomers een groepswandeling door de hoofdstraten van de stad en ontdekten vooral de verborgen schatten in onze stad. Armand Matthijs van de vereniging ReBus (Recreatief Buiten Sporten) is een atleet die Geraardsbergen goed kent en een aantal interessante feiten meedeelde over onze stad.

Misschien is het bekend en vertrouwd voor de Belgen, maar voor ons als nieuwe Geraardsbergenaar is het interessant om te weten dat elke straat zijn oorspronkelijke naam behoudt, maar ook in het dialect, dat overigens heel moeilijk uit te spreken is.Vervolgens kwamen we in de Brandstraat, waar lang geleden een brand was geweest, vandaar de naam. Via de stuw wandelden we langs het aarden wandelpad aan de linkeroever van de Dender. Onderweg liet Armand ons sierplanten en bloemen bewonderen en vertelde hij ook over het gebruik van kruiden en daslook.

Op ons pad ontmoetten we een spontane gids van 92 jaar oud, zijn naam is ons niet bekend. Hij is een getrouwe getuige geweest van alle veranderingen langs de Dendervallei. Hij vertelde ons enkele bijzondere verhalen over zijn geboortestad.

Via een prachtige natuurwandeling, langs onbekende routes en passages die op magische wijze teruggaan naar de stad, kwamen we aan in het speelbos. Een publieke ruimte voor jong en oud. We bewonderden het geboortebos met de boomstam waarin alle namen van pasgeboren baby’s gegraveerd worden. Doorheen de wandelgangen van de kunstacademie doorkruisten we de Gasthuisstraat en de Grotestraat om onze aangename wandeling af te sluiten.

Armand nodigde ons uit voor de wekelijkse begeleide wandelingen op zondag om 10 uur ’s morgens. Dit bezoek gaf ons de mogelijkheid om een ander perspectief van Geraardsbergen te krijgen, maar ook om dichter bij haar schoonheid en rust te komen door contact te hebben met de natuur en met onszelf.

Geschreven door Cynthia Ruiz Ruiz.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 × 27 =


Close
Close