Blog

Japans-Vlaamse schilderes

Deze jonge Japans-Vlaamse schilderes werkt momenteel aan een prachtig schilderwerk op de Markt van Geraardsbergen, in de steeg van ’t Boerenhol. Het wordt een drieluik, met de Marbol als centrale thema.
Clara Spilliaert is haar naam. Ze is verre familie van Leon Spilliaert, een van onze voornaamste kunstenaars van begin 20ste eeuw.

Clara is geboren in de hoofdstad van Japan, Tokyo. Ze groeide er op tot haar zestien. Toen verhuisde ze naar Brugge en volgde er kunsthumaniora. Nadien ging ze in Gent een opleiding tekenkunst volgen.  ‘Tokyo is een hele drukke stad’. Ze grijpt even naar het hoofd om haar zin kracht bij te zetten. ‘Alles is er heel goed geregeld, maar o zo druk! Wat een verschil met deze plaats!’. Haar stem is zacht. Net als haar schilderwerk: de kleuren zijn een toverachtig sprookjesverhaal. Nu al neemt de fresco je mee in een dromerige verbeelding. Hoe het leven is en hoe het zou kunnen zijn. Want ze heeft ook oog voor de werkelijke details.

Clara heeft een voorkeur voor middeleeuwse schilderijen. Het is dan ook geen toeval dat ze werkt aan een drieluik dat doet denken aan de Vlaamse Primitieven. ‘Bovendien is Geraardsbergen ook een middeleeuwse stad; dus het idee was snel gevormd om dit werk te maken.’
Een jaar lang bereidde ze er zich op voor. ‘Ik vond het boeiend om de geschiedenis van Geraardsbergen te leren kennen en maakte veel aantekeningen. De stad trekt me aan, met haar rijke historie. Een van de mooiste stukken vind ik de Marbol. Een fontein is ook een heel belangrijk symbool dat ik graag weergeef in mijn werken. Het staat symbool voor de bron van het leven.’

Sinds een week is Clara aan het grote werk bezig. Ze doet een stapje achteruit om het even van op afstand te bekijken. Het meet 8 meter lang op 2 meter hoog. ‘Ja, het is best groot’, voegt ze toe.
Veel mensen die in de steeg langskomen spreken haar aan. ‘Wat grappig en aangenaam om hier te werken. Iedereen is benieuwd, stelt enkele vragen en wenst me succes toe. En dan zijn ze weer weg in deze charmante steeg’.
De schilderes is vlot tweetalig Japans-Vlaams en zelf ook bijzonder charmant. De moeite om er alvast ’s langs te gaan en een kijkje te nemen naar het schilderwerk dat onze hele Markt een nieuw elan zal geven. Niet in het minst door haar glimlach.

(tekst en foto’s: © Wim Schrever)

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 + 30 =


Close
Close