Blog

Vrouw zijn, onze talenten

Nele De Winde start met 'Vrouwen uit de wereld'

Luisteren vanuit verbinding
‘De afgelopen 2 jaar ben ik met verschillende vrouwen in gesprek gegaan, hier in mijn thuisstad Geraardsbergen, maar ook in de grotere steden zoals Brussel en Gent. Deze vrouwen hadden een verschillende migratieachtergrond, maar ook waren ze divers op vlak van scholing, werk- en levenservaring. Ik wilde gaan luisteren en beseffen wat er eigenlijk leeft onder de vrouwen. Ik werd me bewust van onze sterktes, maar ook van onze kwetsbaarheid als vrouw.’
Bezielster van het project ‘Vrouwen uit de wereld’, Nele De Winde, is lesgeefster Nederlands voor anderstaligen in KISP Geraardsbergen. Door de combinatie van haar dagelijkse job en haar vrijwillig engagement in de superdiverse samenleving, heeft ze een sterk, gedragen netwerk om haar heen. Mensen uit andere culturen werken daardoor al  te graag mee met het vrouwen-project in Geraardsbergen. Het initiatief is ook vernieuwend in deze kleine stad in het zuiden van Oost-Vlaanderen.
‘We leven in een masculiene wereld waarin je als vrouw je mannetje moet staan’, zegt Nele. ‘En veel vrouwen staan ook hun mannetje, maar niet elke vrouw krijgt hiervoor de ruimte omdat ze geïsoleerd raken of bijvoorbeeld het etiket ‘vluchteling’, ‘asielzoeker’, ‘sans-papiers’, ‘vreemdeling’, ‘alleenstaande moeder’, ‘werkzoekende’, ‘moslima’, ‘feministe’, ‘activiste’, … krijgen. Dat zijn vaste etiketten die een goed contact tussen mensen in de weg staat. Ik ontmoet vele prachtige, inspirerende vrouwen in mijn dagelijks leven en merk dat we als vrouw meerdere rollen vervullen.’

Spreken vanuit verbinding
Onder de noemer ‘Let’s Talk’ organiseerde Nele De Winde al verschillende activiteiten voor vrouwen: een yogadag, een luistercirkel, een gezinspicknick. Dat viel meteen in de smaak bij de deelneemsters. Nele gaat enthousiast verder: ‘Aansluitend organiseerden we een lezing over opvoeding met als gastspreker Bleri Lleshi, naar aanleiding van zijn boek ‘Inaya, brief aan mijn kind.’ Vervolgens nodigden we Rachida Lamrabet en Alona Lyubayeva uit om met de Geraardsbergenaar in debat te gaan over onze superdiverse samenleving.’ Het lukte om een divers publiek te bereiken waarbij zowel de Vlaamse als andersculturele burgers aanwezig waren.

Luistercirkels
Nele heeft reeds vele jaren ervaring met het deelnemen aan luistercirkels in Vlaanderen en Nederland. Het is een gebruik dat ze ondermeer in boeddhistische kringen had leren kennen. Later vond ze het ook terug bij ‘We have the Choice’.
‘Na deelname voel ik altijd de kracht en positieve impact van ontmoetingen via luistercirkels. Het doet telkens deugd om ’s echt te luisteren naar anderen, zonder meteen in debat te willen gaan of je eigen advies op te dringen in het gesprek.’
Begin vorig jaar nodigde Nele vrouwen uit zowel Vlaamse als uit de superdiverse samenleving uit bij haar thuis, voor een eerste interculturele luistercirkel. Na deze cirkel was er ruimte voor heel fijne, diepe gesprekken over het leven. De deelneemsters bespraken wat hen na aan het hart ligt en zo bleek bijvoorbeeld dat ouderschap voor de Kameroense vrouw iets heel anders betekent dan voor de andere vrouwen.
Een thema dat steeds terugkeerde tijdens de gesprekken was het pijnlijke gevoel van eenzaamheid. ‘Dat heeft me diep geraakt’, vertelt Nele. ‘We bespraken wat we misten in onze stad: een ontmoetingsruimte – een ruimte om te praten als vrouwen onder elkaar over wat ons bezielt. Anderstalige vrouwen missen soms de aansluiting bij Vlaamse vrouwen. Vlaamse vrouwen weten soms niet hoe ze contact kunnen maken met de vrouw met een migratieachtergrond. Dat is een gemiste kans. Met onze vrouwengroep willen we net een brug slaan tussen  Vlaamse en superdiverse vrouwen in Geraardsbergen.’

Vrouw zijn, onze talenten
‘Het ‘vrouw’ zijn is wat ons kan verbinden’, zegt Nele beslist. Dit creëerde meteen een vriendschapsband en vanuit deze vriendschap kwam de vrouwengroep tot stand. Nele ontmoette vrouwen die net als zijzelf de behoefte hadden om samen te komen met andere vrouwen en iets voor elkaar te betekenen op een ontspannen en vrije manier. ‘Ik ben blij dat ik omringd ben met een enthousiast vrouwenteam waarbij we vanuit gelijkwaardigheid, solidariteit en veel enthousiasme samen komen om activiteiten te organiseren. We delen onze ideeën en stellen dit open voor iedereen.’

Empowerment
‘Mijn ervaring is dat je verandering kunt creëren door kleine initiatieven waar ontmoeting mogelijk is. Juist in die superdiversiteit kunnen we elkaar ontmoeten. Vol vreugde, vol verwondering, vol dankbaarheid gaan we samen, als vrouw, op pad.  We focussen met onze groep op persoonlijke ontwikkeling via het organiseren van workshops, vorming en diverse activiteiten voor de vrouw. We willen laagdrempelig werken. Ik hoop dat vrouwen zich gesterkt gaan voelen om te kijken naar hun talenten.’
Het organiseren van de activiteiten ontstaat vanuit de vrouwen zelf en daar zit het succes. ‘Ik wil niet de fout maken zelf eerst iets te creëren vanuit een concept en dan later vrouwen uit te nodigen om deel te nemen. Dat is makkelijker en sneller, maar dan creëer je iets voor een ander in plaats van samen met elkaar. Het is een fout die veel organisaties, verenigingen en stadsdiensten maken: integratieprojecten lanceren zonder de doelgroep mee uit te nodigen aan de vergadertafel van bij het begin. Bottom-up, vanuit de mensen zelf, van bij het begin, dat maakt het verschil.’

We have the choice
De tweede luistercirkel gaat door op zaterdag 6 oktober 2018 in de Kunstacademie van Geraardsbergen. Het is meteen de start en bekendmaking van de vrouwenwerking onder de noemer ‘Vrouwen uit de wereld’.
Het gekozen thema is ‘Vrouw zijn, onze talenten’. Ook vrouwen uit regio Gent en Brussel hebben ingeschreven om deel te nemen.
De luistercirkel wordt begeleid door de organisatie ‘We have the Choice’. Het is een initiatief van Kristin Verellen dat ze opstartte nadat zij haar man verloor bij de aanslagen van 22 maart in het Brusselse metrostation Maalbeek. Het is nadrukkelijk geen slachtoffervereniging maar een groep van bewustwording en preventie van polarisering. De groep biedt Open Cirkels aan waar het veilig is om stil te staan, te luisteren, te voelen wat op dat moment belangrijk is om te delen. Mensen ervaren hoe inclusief de dialoog kan zijn, over de verschillen heen. Samenzitten waar niet geconfronteerd maar geluisterd wordt, creëert een andere ervaring van samenzijn. Kristin Verellen beschrijft in haar boek ‘Waar blijf ik met dat licht van mij?‘, de cirkels als volgt: ‘De Cirkels werken helend en stimuleren verbondenheid, levenskracht, zingeving en solidair engagement. Door met open hart te luisteren en te spreken van mens tot mens, met respect voor de verschillen, kunnen bewustwording en gemeenschapsvorming groeien’.

Activiteiten voor de vrouw
Het project ‘Vrouwen uit de wereld’ wil telkens in samenwerking met andere partners tweemaandelijks een activiteit organiseren in Geraardsbergen. Via sociale media, een nieuwsbrief en flyers wordt de agenda bekend gemaakt. De activiteiten mikken op een gemengd publiek.
De werking is mogelijk dankzij de steun van Provincie Oost-Vlaanderen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

All info via:

Deelname aan de luistercirkel met Kristin Verellen tijdens Hospitality Festival

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 + 30 =


Close
Close