Blog

Fietshelden in Geraardsbergen

Fietsvideo 'Hasta la pedala'

Burgerproject: Hasta la pedala!
Samen met een multicultureel team ontwikkelde Fietscampagne ‘Cycling the city’ in samenwerking met de socio-culturele burgerbeweging Giesbaergske Kolueren Gazette een fietsclip over de dagelijkse fietsers in Geraardsbergen.

Van wielerstad naar fietsstad!
Stad Geraardsbergen profileert zich al vele jaren als wielerstad en brengt heel wat toeristen naar onze stad. Maar wij durven Geraardsbergen vanuit een ander perspectief te laten zien. Wij zijn ambitieus en dromen verder: wij willen dat Geraardsbergen een fietsstad wordt! Ondanks dat er helemaal geen fietsinfrastructuur is en er geen onderbouwd fietsbeleid is, wacht de Geraardsbergenaar niet om zich fietsend door de stad te bewegen. Ondanks vele beloftes op politieke programma’s staan de dagelijkse fietsers in de kou. Een participatief overleg bestaat momenteel niet. Dit roept vele vragen op bij talloze bezoekers en inwoners. Wat jammer, want de dagelijkse fietsers zijn helden, échte helden! We ontmoetten ook ouders uit Lierde die heel bewust kiezen om met hun kinderen naar school te fietsen met de bakfiets. We hadden met al onze figuranten heerlijke gesprekken over de fiets en over de toekomst van onze stad. De fietser is creatief en verplaatst zich met de bak-, de elektrische-, de sport-, lig- of plooifiets. ‘Happy people ride a bicycle!’.

Geraardsbergen in beeld
Op een positieve manier brengen we met deze videoclip Geraardsbergen in beeld, met natuurlijk een aantal bijzondere locaties zoals: de Muur, de kapel op de Oudenberg, het skatepark The Hilss, de nieuwe woonerf in de Nieuwstraat, de winkelstraten, de rommelmarkt op zondag, de prachtige kunstacademie, de vesten, de kaai en de lokale handelaar.

Burgers maken het verschil
We organiseerden tijdens de maanden april-mei-juni 2018 met een Armeense documentairemaakster uit Geraardsbergen vijf opnamemomenten waarop de fietsende Geraardsbergenaar kon deelnemen als figurant. Vervolgens werkten we met Spaanse, Vlaamse en Armeense Geraardsbergenaars aan deze video. Vele uren werkten we aan het  videomateriaal en selecteerden we de beste fragmenten tot een 3 minuten durende videoclip. Muzikant en fietser Herwig Deweerdt had een briljant idee. Samen met Rik Verstrepen, Erika Esteban en Adrian Uria maakten ze de muziek bij deze video. Hiervoor konden we gebruik maken van een professionele opnamestudio van muzikant en Gentenaar Rik Verstrepen. Hij zorgde niet alleen voor de opnameleiding, maar maakte ook de muziek op maat van ons beeldmateriaal. Dit alles gebeurde op een vrijwillige manier. We deelden onze tijd, ons enthousiasme en onze liefde voor onze stad.

Superdivers Geraardsbergen
De fiets is inclusief voor jong en oud, ongeacht nationaliteit. Ook anderstalige nieuwkomers nemen onze fietscultuur over en maken gebruik van de fiets om te sporten, naar het werk te gaan, boodschappen te doen, familie te bezoeken.Vanuit onze vrijwillige werking met onze andersculturele Geraardsbergenaar konden we ook op enthousiasme rekenen van hen. Ook zij werkten graag mee aan deze video. Op een positieve, leuke manier brengen we de diversiteit van onze stad in beeld. Deze video enthousiasmeert, stimuleert en inspireert! Om de fietser te vieren en ons project te delen met het grote publiek, beloonden we de Geraardsbergenaar met een ‘Feest van de fiets’. We hielden onze videopremière en genoten vervolgens van de heerlijke muziek van Mbjana Sibisi, een Geraardsbergenaar met Zuid-Afrikaanse roots.

Critical Mass in Geraardsbergen
Elke laatste vrijdag van de maand nodigen we de fietser uit om als massa te fietsen in de stad. ‘We are traffic’. We hinderen als fietser het verkeer niet, we zijn zelf onderdeel van het verkeer. We vieren de fiets en uiten onze wens om gezien te worden. Wij kiezen voor een veilige fietsstad! We starten met onze fietstocht altijd op de markt vanaf 18u30. Ook kinderen zijn welkom. Deze fietstocht duurt max. 40 min en is altijd volgens een leuk thema.

Fiets je mee? Volg ons op: Critical mass Geraardsbergen en Fietscampagne ‘Cycling the city’

 • Vrijdag 26 oktober: ‘Licht in het donker’: we fietsen met fietslichten en fluovestjes!
 • Vrijdag 30 november
 • Vrijdag 28 december
 • Vrijdag 25 januari
 • Vrijdag 22 februari
 • Vrijdag 29 maart
 • Vrijdag 26 april
 • Vrijdag 31 mei
 • Vrijdag 28 juni
 • Vrijdag 26 juli
 • Vrijdag 30 augustus
 • Vrijdag 27 september
 • Vrijdag 25 oktober
 • Vrijdag 29 november
 • Vrijdag 27 december

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 − 14 =


Check Also

Close
Close
Close