Sin categoría

Burger van de wereld

Ik weet niet waar ik moet beginnen, want plots heb ik veel te vertellen.  Ik ben een vrouw die geboren is in Marokko en opgegroeid is in Spanje. Sinds 10 jaar  woon ik in België, 8 jaar in Brussel en twee jaar hier in Geraardsbergen.
Van hieruit komt de titel van mijn artikel « burger van de wereld »

Ik weet niet uit welke verschillende nationaliteiten die ik bezit, me kunnen verfijnen.  Omdat ik me diep van binnen verbonden voel met elk van hen. 
Als ik naar mijn land van herkomst terugkeer zien mensen me zelfs als een Europese vrouw en als ik hier kom zien sommige mensen me als een buitenlandse vrouw. Dan heb ik een mengeling van vreemde gevoelens.  Tot dusverre kan ik dit tot op zekere hoogte rationaliseren, maar ik ben bang voor de toekomst van mijn kinderen. Ik ben moeder van twee prachtige kinderen van 6 en 7 jaar oud.  Ik denk veel na over hun opvoeding. Mijn kinderen zijn als Belg geboren, maar ik wil hen wel de Arabische cultuur en Islamitische religie bijbrengen en behouden in ons gezin.

Enerzijds wil ik niet dat ze zich gemarginaliseerd voelen door de samenleving omdat ze zogezegd ‘anders’ zijn.  Anderzijds wil ik dat ze trots zijn op wat ze zijn en met al deze diversiteit verder gaan en zich ontwikkelen. Want zoals we in Spanje zeggen ‘en la diferencia encontramos el gusto’, ook in het Nederlands kent men deze uitdrukking : ‘In de verschillen vindt men de smaak’.

De wereld zou eentonig zijn als alle landen gelijk zouden zijn, of alle burgers dezelfde gewoonten of dezelfde cultuur zouden hebben. Zeker nu in het tijdperk van technologie en internet.  Alle culturen hebben zich opengesteld voor andere culturen.  Iedereen kan eenvoudig met één enkele klik op internet alles over een land weten.  Zelfs de gastronomie is niet meer hetzelfde.  We eten allemaal spaghetti of pizza’s hoewel we weten dat het oorspronkelijk uit Italië komt. 

Terugkomend op ons oorspronkelijke thema, wil ik mijn kinderen opvoeden met deze open geest. Ik wil hen leren en laten beseffen dat ondanks dat ze ‘anders’ zijn, ze daarom geen goede Belgische burgers kunnen zijn en hier een mooie toekomst en leven kunnen opbouwen.

Ik wil dat mijn kinderen beseffen dat het niet uitmaakt uit welk land je komt of welke religie je hebt of wat de kleur van je huid is. Wat er echt toe doet, is om wederzijds respect te behouden, zelfs als we niet dezelfde ideeën delen.  Vergeet niet dat we vóór dit alles allemaal geboren zijn als mens. Dit is een persoonlijke mening van een burger van de wereld en ik hoop dat ik mijn idee gedeeld heb met jullie zonder iemand te beledigen. 

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 × 19 =


Close
Close