Sin categoría

Garden of joy – Terugkeer naar de natuur

Vanessa Ribeiro was gedurende enkele weken actief als taalstudent en vrijwilliger bij Ann en Aurel van vzw Garden of Joy in Everbeek (Brakel). Deze vereniging is een kleinschalig project met permacultuurprincipes als inspiratiebron en duurzaamheid als leidraad.Vanessa werkte vaak samen met de vriendelijke en enthousiaste vrijwilliger Christine Wens. Ze hadden op een zonnige dag een leuk gesprek met elkaar.

Hoe heb je deze vzw ontdekt? Wie heeft initiatief genomen om vrijwilligerswerk te doen bij Garden of Joy?
Christine:’Ik ben hier in België lid van een meditatiegroep met de naam ‘Sahaja Yoga’. Een fijne vorm van meditatie waarbij we proberen in harmonie te zijn en ons afstemmen op de positieve energie. De energie die zorgt dat alles groeit en bloeit. Twee mensen van de meditatiegroep ‘Sahaja Yoga’ verblijven in een woning in Everbeek en sinds vorig jaar ben ik hier ook komen inwonen. Daarvoor woonde ik in Amerika voor enkele jaren en werkte ik daar op een Internationale school die als basisfilosofie de Sahaya meditatie heeft. Ik heb daar 5 jaar gewerkt en heb les gegeven aan kinderen uit de kleuterklas. Nadat mijn visum afliep, ben ik terug naar België gekomen. Via deze weg heb ik ook dit project ‘Garden of Joy’ leren kennen.

Waarom heb je deze uitnodiging geaccepteerd?
Christine: ‘Ik werk hier inderdaad als vrijwilliger. Ik hou van tuinieren en heb ook veel behoefte om buiten in de natuur te zijn. Omdat ik momenteel nog niet in een werkcircuit zit en werkzoekend ben, was het evident om mij af en toe nuttig te maken voor dit project. Aangezien ik hier ook woon, is het meer dan normaal dat ik een handje toesteek in dit domein van organische landbouw. Werken met bio-, organische permacultuur is een heel gezonde en holistische wijze om om te gaan met de natuur waarbij zowel de natuur als de mens gerespecteerd worden. We gebruiken geen pesticiden, geen agressieve meststof.’

Hoe ervaar je het werken volgens de visie van permacultuur? Wat is permacultuur?
Christine: ‘Ik ben hier medewerker en vrijwilliger, dus ik ken niet de volledige kennis van permacultuur. Het gaat hier om biologisch organische landbouw en daardoor wordt de omgeving zo positief mogelijk ondersteund en behouden. Eenvoudig uitgelegd is het zo dat elke plant zo optimaal mogelijk groeit en bloeit als deze in de nabijheid staat van andere planten. Deze planten versterken en beschermen elkaar, zoals bijvoorbeeld tegen allerlei ongedierte. Door de aarde op een juiste manier te verzorgen, moet je zelf minder vaak de natuur bewerken en regelt de natuur alles zelf. Dat proces proberen we te versterken. Het is natuurlijk een continu leerproces en er is hier op dit grote domein nog heel veel werk.’

Wat heb je al geleerd als vrijwilliger bij vzw Garden of joy?
Christine: ‘De hoofdverantwoordelijken en initiatiefnemers Ann Nagels en Aurel Porumb zeggen ons wat we moeten doen als vrijwilliger.  Zo leer ik welke groenten ik naast de andere groenten moet plaatsen. We maken vaak op één bed een mengeling van verschillende groenten. Zo wordt bv. look, prei en bieten samen geplaatst.  Deze groenten staan eigenlijk door elkaar en dus niet soort per soort op een rijtje. Diversiteit is belangrijk bij permacultuur. Zoals ik al zei als de juiste planten naast elkaar staan bevorderen ze elkaars groei en beschermen ze elkaar. We gaan ook de aarde laten rusten en niet spitten. Ook heb ik hier veel kennis opgedaan over kruiden. Als we veel leren over de therapeutische werking van kruiden, dan weten we welke kruiden goed zijn voor bepaalde gezondheidskwaaltjes. Dat vind ik heel interessant en leuk.’

Heb je vroeger ook dit werk gedaan?
Christine:’Vroeger woonde ik in Antwerpen en had ik een klein tuintje aan de zuidkant.Ik heb er een prachtige bloementuin van gemaakt. Ik werkte graag in deze bloementuin. Soms heb ik er nog heimwee naar. Ik ben altijd landelijk opgegroeid, ook bij mij thuis hadden we een groentetuin,  dus het zit wel in mijn vingers. Het is voor mij zelfs moeilijk om in de stad te wonen. Ik heb nooit mijn beroep van tuinieren gemaakt en ben dus ook niet professioneel bezig met permacultuur.  Maar ik doe het wel graag en al doende leer ik heel veel bij. Ik denk dat iedereen kan leren tuinieren, je moet het alleen graag doen.’

Is dit project belangrijk voor de regio Brakel? Hoe reageren de buurtbewoners?
Christine: ‘Het project is zeker belangrijk voor de buurt, maar het staat wel nog in zijn beginschoenen. Vorig jaar werd er in de buurt een wandeltocht georganiseerd en toen werd de tuin ook opengesteld voor het grote publiek. Zo leren mensen het project beter kennen. Aurel en Ann staan ook regelmatig op markten en verkopen enkele van hun biologische, artisanale producten. Met de oogst worden confituren, kruidensiropen, verschillende soorten thees en groentenpasta’s gemaakt. Ze hebben ook artisanale zeep gemaakt. Soms worden biologisch geteelde groenten, fruit en klein fruit verkocht. Maar er is momenteel geen grote afzetmarkt. Geleidelijk aan zal dit project groeien. Vrijwilligerswerk wordt vaak gedaan door mensen die we persoonlijk kennen. Vooral door mensen van de yogagroep. Zeker in de lente en zomerperiode zijn vrijwilligers belangrijk om te helpen in de tuin. Want het is een groot gebied. Via de website van Garden of Joy wordt er gecommuniceerd over het verkrijgen van bepaalde groenten of andere activiteiten die georganiseerd worden.

Artikel en interview geschreven door Vanessa Ribeiro

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 3 =


Close
Close