Sin categoría

Kies zelf

Je kiest zelf hoe je je voelt       

Ik wil jullie als lezer vertellen over mijn buurman. Wij wonen in een klein dorp in de provincie Vlaams-Brabant.  Hij is 67 jaar, heeft een dochter en hij heeft zijn hele leven in dezelfde straat gewoond. Hij is altijd landbouwer geweest en had een boerderij. Op een dag gebeurde er een ongeval waardoor hij in een rolstoel belande en moest hij stoppen als landbouwer.

Maar hij gaf de moed niet op en trok zijn plan. Ook nu leeft hij zoals het is, zoals het moet. Hij is altijd bezig gebleven, hij neemt deel aan verschillende activiteiten in ons dorp en is betrokken bij de programmatie van evenementen over landbouw enz. Hij speelt al tien jaar klarinet in de stedelijke kunstacademie en daar doet hij ook de repetities met zijn harmonie.

Hij vindt dat muziek als poëzie is voor mensen. Met zorg en aandacht doet hij veel in onze sociale omgeving, met dingen die ons leven beter maken. Hij is sterk en lief, optimistisch en aardig. Ik ken hem ongeveer al vier jaar en voor mij heeft hij altijd een glimlach en een goede dag klaar.

Mensen in onze maatschappij hebben geen tijd meer om maar even zijdelings te kijken, wie er is of wat er in de buurt aan de hand is. Wij zijn meestal bezig met onze eigen belangen waardoor we onze gevoeligheid verliezen in de mens.

Ik zie onze buurman als een persoon die geen gemakkelijk leven heeft gehad, maar hij probeert om open te staan en zijn positieve energie te delen. Hij stopt niet en blijft vechten en zoekt naar een beter leven. Hij heeft een groep opgericht voor mensen met een beperking om elkaar te steunen en om sociale contacten te hebben. Belangrijke dingen in het leven zijn een goede gezondheid, veel moed hebben om verder te gaan, vriendelijk zijn, respect hebben en genieten.

We hebben allemaal onze goede en slechte kanten. We hebben allemaal onze eigen spoken die ons achtervolgen op bepaalde momenten van ons leven. Onze herinnering houdt alles bij: de meest speciale of de meest verdrietige dingen die we hebben meegemaakt.

Het is aan ons alleen om te beslissen wat we vaak moeten herinneren om een glimlach op ons gezicht te krijgen. Zelfs als we alleen thuis zijn in onze kamer achter een gesloten deur. Het is op dit moment dat we te maken krijgen met wie we zijn, met wat we voelen en met wat we van ons leven verwachten.

Dit is wat ervoor zorgt dat je de volgende dag uit bed komt en de kracht vindt om die dag te functioneren. Hoe dan ook, je ontmoet jezelf elke ochtend in de spiegel en ziet dat je belangrijk bent en dat je van jezelf houdt. Als jij genoeg van jezelf houdt dan kan je liefde geven voor jouw geliefden ver weg of dichtbij.

Liefde… houden van! Simpel? Nee?Ja, het is eenvoudig. Alleen met liefde kunnen we alles verbeteren, ook onze kwetsuren.

Perfectie bestaat niet, maar we weten dat proberen altijd mogelijk is. Elke dag kunnen we proberen een betere versie van onszelf te zijn.  En dat moeten we ook doen.Je gelukkig voelen, vooral goed in je vel zitten, jezelf zijn. Breng een glimlach…een mooi woord, een knuffel! Het kost niets en dan krijg je wat onbetaalbaar is terug, namelijk … liefde!

Als we beseffen wat er echt toe doet in het leven, met wat ons echt zal verrijken. We hebben allemaal een soort van beperking hetzij fysiek of emotioneel. We moeten de deuren openen die ons doen groeien en ontwikkelen. Misschien kunnen we op deze manier in vrede zijn met onszelf en met anderen. Soms creëren we grenzen die niet alleen de toegang van mensen beperken, maar die ons ook gevangen houden. Wees vrij en leef met liefde. Alles kan kleurrijker, mooier en beter worden. Ik ben dankbaar voor dit inspirerend gesprek met mijn buurman.

Michèle Santos

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 + 18 =


Close
Close